QUIZ για δυνατούς… λύτες !


του Αντι-ιμπεριαλιστή.


Διαβάστε προσεχτικά τα παρακάτω κείμενα και βρείτε τους συντάχτες τους :


Α) «Κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτήν την παραπληροφόρηση παίζει η ψευδεπίγραφη προπαγανδιστική εκστρατεία ενάντια στον εθνικισμό… Απ’ τη μια εξουδετερώνουν τον κύριο εχθρό τους, τον πατριωτισμό μέσω της συκοφαντίας κι απ’ την άλλη αποσιωπούν έντεχνα έναν άλλο ανελέητο εθνικισμό του οποίου η χώρα είναι θύμα. Σύμφωνα λοιπόν με τους θεωρητικούς μας, η απαίτηση των Αμερικάνων να γίνουν κύριοι του Αιγαίου και να τοποθετήσουν σαν χωροφύλακες του μισού Αιγαίου τους Τούρκους, καθιστώντας έτσι τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όμηρους της πανίσχυρης στρατιωτικά Τουρκίας, δεν συνιστά εθνικισμό από μέρους των Αμερικάνων και των Τούρκων, είναι όμως εθνικισμός η άρνηση των Ελλήνων να δεχτούν αυτά τα σχέδια της μοντέρνας προσάρτησης»..


α) Γιώργος Καραμπελιάς
β) Θύμιος Παπανικολάου
γ) Ε. Ο. 17 Νοέμβρη
δ) Μίκης Θεοδωράκης



Β) «..οι πληθυσμοί των νησιών του Αιγαίου υπήρξαν ελληνικοί και δημιούργησαν πολιτισμό εδώ και 4.000 χρόνια, ενώ παρέμειναν ελληνικοί παρά τους κατακτητές που πέρασαν κατά καιρούς απ’ αυτά».


α) αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
β) Ε. Ο. 17 Νοέμβρη
γ) Μίκης Θεοδωράκης
δ) Κώστας Ζουράρις



Γ) «Ο ιμπεριαλισμός δεν ενδιαφέρεται για την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα, για την τοπική κουλτούρα των λαών. Πάγια τακτική τους υπήρξε η καταστροφή τους… Αδιαφορούν παντελώς για το αν στην Κύπρο ζούσαν Έλληνες σε αναλογία 80%, πούχαν μακρυά ιστορία, πλούσιες τοπικές παραδόσεις και κουλτούρα, μια ισχυρή Ελληνική εθνική ταυτότητα.. Αδιαφορούν για το ότι το Αιγαίο και τα νησιά του υπήρξαν πάντα ελληνικά».


α) Ε. Ο. 17 Νοέμβρη
β) Μανόλης Γλέζος
γ) Θανάσης Τσιριγώτης
δ) Γιώργος Καραμπελιάς



Δ) «Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ακούγονται οι επινίκιες φωνές στην Κύπρο. Γεμάτη η πλατεία, κόκκινες σημαίες, φωτογραφίες του Τσε. Δε μπορείς να μη χαρείς – κομμουνιστής πρόεδρος. Όμως, σύντροφοι εκεί στην Κύπρο, γιατί να χαίρονται τόσο ΗΠΑ, Αγγλία και Τουρκία;»


α) Κώστας Ζουράρις
β) Λιάνα Κανέλλη
γ) Νίκος Μπογιόπουλος
δ) Δημήτρης Κουφοντίνας



ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ :



Α΄: απάντηση γ΄. Ε. Ο. 17 Νοέμβρη (από προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στις 8 Απρίλη 1998 μετά τις βομβιστικές επιθέσεις κατά των Mc Donalds, General Motors και Citibank. Βλ. 17Ν. Οι προκηρύξεις, 1975- 2002. Όλα τα κείμενα της οργάνωσης, Εκδόσεις Κάκτος, 2002, σελ. 803-804).

Β΄: απάντηση β΄. Ε. Ο. 17 Νοέμβρη (απόσπασμα από την ίδια προκήρυξη, σελ. 808).

Γ΄: απάντηση α΄. Ε. Ο. 17 Νοέμβρη (από προκήρυξη που εστάλη στις 29-6-1988 στην εφημερίδα «Έθνος» μετά τη δολοφονία του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Γουίλιαμ Νόρντιν, σελ. 341 του ίδιου βιβλίου).

Δ΄:
απάντηση δ΄. Δημήτρης Κουφοντίνας (Ειδική Πτέρυγα Φυλακών Κορυδαλλού, 24 Φλεβάρη 2008. Δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι»

(http://www.eksegersi.gr/keimena10/koufontinas.htm).