"Τα αθώα θύματα της Αμερικανικής θηριωδίας"


"Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, εκατομμύρια γαλόνια Agent Orange ψεκαστηκαν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, για την καταστροφή των δασών που προσφεραν κάλυψη στους αντάρτες Βιετκονγκ ....


Περιείχαν ομως και επικίνδυνες διοξίνες TCCD. Η έκθεση στις διοξινες εχει προκαλέσει διάφορες μορφές καρκίνου, γενετικές ανωμαλίες και άλλες σπανιες και χρόνιες νευρολογικες ασθένειες. Ανάλογα µε τη στρατηγική σηµασία της περιοχής, οι ψεκασµοί επαναλήφθηκαν 5 -10 φορές, µεταβάλλοντας τα δάση και τους ορυζώνες σε κρανίου τόπο.


Για να κατανοήσει κανείς την καταστροφή που προκλήθηκε, αρκεί να σηµειωθεί ότι στις παραπάνω ποσότητες του orange agent περιέχονταν 400 kg διοξίνης, µιας ουσίας που είναι τροµακτικά επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία ακόµα και σε απειροελάχιστες ποσότητες. Συγκριτικά, στο ατύχηµα στην ιταλική πόλη Σεβέζο (1976) – το οποίο θεωρήθηκε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και οδήγησε στην θέσπιση αυστηρότατων προδιαγραφών για την αποφυγή των βιοµηχανικών ατυχηµάτων - η ποσότητα της διοξίνης που εκλύθηκε δεν ξεπερνούσε τα 2 kιλα.


Όµως, το τροµερό είναι ότι όλα αυτά τα προβλήµατα υγειας κληροδοτούνται και στους απογόνους των θυµάτων της διοξίνης. Στην πολη Ho Chi Minh υπαρχει το "Peace Village" ενα κεντρο περιθαλψης (κολαστηριο) μικρων παιδιων."