Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας...

"Στην Αβάνα ο πρόεδρος Κάστρο κήρυξε τριήμερο πένθος και οι επίσημες Κουβανικές αρχές ανακοίνωσαν πως ο θάνατος του Περόν είναι μια τεράστια απώλεια για όλη την Λατινική Αμερική"


(New York Times , July 2 , 1974)


" Ήδη από το 1961 ( ή απο το 1959) , υπήρχαν ανεπίσημες επαφές μεταξύ του Che Guevara και του Angel Borlenghi. Ο Angel Borlenghi ήταν ο " νούμερο δύο " στην κυβέρνηση του Χουάν Περόν στην Αργεντινή ( όταν κυβερνούσε ο Περόν στην Αργεντινη) ...

Ο Τσε είπε στον Borlenghi πως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία , ότι o Χουάν Περόν είναι η πληρέστερη ενσάρκωση της πολιτικής και οικονομικής αναμόρφωσης στην Αργεντινή... και κάτω από την επίβλεψη του Τσε καθιερώθηκε η επαφή μεταξύ της Κουβανικής Επανάστασης και του Περονικού Κινήματος...

Ο Τσε είχε έναν γράμμα από τον Περόν, στο οποίο εκφραζόταν θαυμασμός προς τον Κάστρο και στην Κουβανική Επανάσταση και ήταν ο Τσε που είχε θέσει το θέμα να προσκαλέσουν τον Περόν να εγκατασταθεί σην Αβάνα.."


(Ricardo Rojo , My Friend Che)


" Ο Αργεντίνος δημοσιογράφος Jorge Masseti που πήγε στη Sierra Maestra το 1958 , έγινε φίλος με τον Γκεβάρα. Εκεί στη Sierra Maestra ο Jorge Massetti εκπαιδεύτηκε στον ανταρτοπόλεμο και σκοτώθηκε το 1964 σε μια αντάρτικη επιχείρηση στην Αργεντινή. Ήταν ο Massetti που έπεισε τον Γκεβάρα πως ο Περονισμός βρισκόταν σε συνάρτηση με τις ιδέες που είχε. Η Hilda Gaeda , η πρώτη σύζυγος του Τσε Γκεβάρα, έγραψε πως σύμφωνα με τον Ερνέστο Γκεβάρα η πτώση του Περόν ήταν μια βαριά απώλεια. Ο Che και ο Massetti κατηγορούσαν για αυτήν την πτώση του Περόν, τους Βορειο-Αμερικανούς Ιμπεριαλιστές"