Απειλεί με άμεση επίθεση η Β. Κορέα.



Ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση συμφωνίας που είχε στόχο την πρόληψη κάθε ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Νότια Κορέα, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.




Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βόρειας Κορέας σε μήνυμά του προς το νοτιοκορεατικό στρατό προειδοποίησε επίσης για άμεση επίθεση αν η Νότια Κορέα παραβιάσει τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες στην Κίτρινη Θάλασσα, διευκρινίζει το πρακτορείο.


Σήμερα, το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας διεξάγει ανθυποβρυχιακά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας σε θαλάσσια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα· παράλληλα, η Κίνα, που υφίσταται πιέσεις από περιφερειακές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, φέρεται να "επανεξετάζει" τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ.


Τα γυμνάσια, που σημειώνονται, ακόμα, λίγες ημέρες αφότου οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους, αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση στις ήδη κάκιστες διμερείς σχέσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει διακόψει "κάθε επαφή" με τη Σεούλ, αφότου η Νότια Κορέα κατηγόρησε και επίσημα το απομονωμένο κράτος για το ναυάγιο της κορβέτας Cheonan.


Αναλυτές λένε ότι αν και καμιά από τις δυο πλευρές δεν μοιάζει έτοιμη να κηρύξει πόλεμο, υπάρχει κίνδυνος για νέα επεισόδια--ειδικά στην διεκδικούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.


Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αναμένουν πως όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο επισκεφθεί τη Σεούλ αύριο Παρασκευή, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ μπακ, θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, και ευελπιστούν ότι θα σημειωθεί "πρόοδος"δηλαδή, μεταβολή της σταθερής κινεζικής πολιτικής διατήρησης "ισορροπιών". Το Σάββατο ο Ουέν θα λάβει μέρος σε περιφερειακή συνάντηση κορυφής στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα.


Η λαϊκή εθνοσυνέλευση της Βόρειας Κορέας αναμένεται να συγκληθεί την 7η Ιουνίου, περίπου δυο μήνες αφότου το κοινοβούλιο, που ελέγχεται απόλυτα από την ηγεσία της χώρας, ενέκρινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στον Κιμ Γιονγκ ιλ. Ειδικοί αναμένουν κάποια σημαντική διακοίνωση.


Η κρίση ανάμεσα στις δύο Κορέες ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα των αποτελεσμάτων διεθνούς έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο Cheonan βυθίστηκε όταν χτυπήθηκε από βορειοκορεατική τορπίλη. Σαράντα έξι ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους.