Η Β.Κορέα «ετοιμάζεται να δοκιμάσει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς».


Η Βόρειος Κορέα φαίνεται να ετοιμάζεται για την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος θα μπορούσε ίσως να φτάσει μέχρι τις δυτικές ΗΠΑ , μεταδίδουν την Τρίτη μέσα της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας επικαλούμενα πηγές των μυστικών υπηρεσιών.


Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο Κορέες περνούν σε μια νέα φάση έντασης : Την περασμένη εβδομάδα, η Β. Κορέα εγκατέλειψε όλες τις συμφωνίες που αποτρέπουν τις εχθροπραξίες με τη γείτονά της. Σύμφωνα με αναλυτές , η κίνηση αυτή αφενός απαντά στη σκληρή πολιτική της Σεούλ , αφετέρου αποσκοπεί στο να προσελκύσει την προσοχή του Μπαράκ Ομπάμα.


Οι μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Κορέας εντόπισαν ένα τρένο που μεταφέρει ένα μεγάλο κυλινδρικό αντικείμενο προς τη νέα πυραυλική βάση του Ντονγκτσάνγκ-νι στα δυτικά της Β.Κορέας, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Η ίδια είδηση δημοσιεύεται την Τρίτη στην ιαπωνική εφημερίδα Sankei.


Και τα δύο μέσα επικαλούνται κυβερνητικές πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους. Τα υπουργεία Εξωτερικών Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.


Ο πύραυλος που φέρεται να ετοιμάζεται να εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανότατα ένας Ταεποντόνγκ-2, ο πλέον προηγμένος βαλλιστικός πύραυλος της χώρας. Το βεληνεκές του φέρεται να φτάνει τα 6.700 χλμ, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και η Αλάσκα βρίσκεται εντός εμβέλειας.


H πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του Ταεποντόνγκ-2 πραγματοποιήθηκε το 2006 , ο πύραυλος όμως συνετρίβη στον ωκεανό λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση.


Οι εργασίες που απαιτούνται για μια νέα εκτόξευση θα διαρκούσαν τουλάχιστον δύο μήνες από σήμερα, εκτιμά η Νότιος Κορέα.


http://www.in.gr/