Ο δικός μας Τσε Γκεβάρα.


Μια παράξενη ιστορία τριάντα (σαράντα πλέον) χρόνων Τριάντα χρόνια μετά !

Με τρία δολάρια περίπου, μια νύχτα στο Βαλεγκράντε. Διαδρομή. Αεροδρόμιο Λα Παζ, Σάντα Κρουζ και από εκεί με το τοπικό λεωφορείο ως την παλιά πόλη των Ισπανών κονκισταδόρων. Και μετά, ριψοκίνδυνο ταξίδι μέσα από τα βολιβιανά αλτιπλάνα, κατά μήκος του Ρίο Γκράντε και των παραποτάμων του ως την Λα Χιγκέρα.

Οι χάρτες που τύπωσε και προσφέρει δωρεάν η κυβέρνηση της Βολιβίας (!) θα σας βοηθήσουν να βρείτε σχετικά εύκολα τα σημεία της τελευταίας διαδρομής ... προς το θάνατο ενός Αργεντίνου γιατρού και ήρωα της Κουβανέζικης Επανάστασης που τον λέγαν Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και της αντάρτικης ομάδας του.

Αν είστε τυχεροί, μπορεί να παρακολουθήσετε και κάποιο από το φεστιβάλ που οργανώνουν οι τοπικές τουριστικές αρχές για την επέτειο. Ατομικός εξοπλισμός απαραίτητος. Ξέρετε τώρα! Κανένας μαύρος μπερές, πολλά μπλουζάκια με τη γνωστή φωτογραφία, δυο τρεις βιογραφίες και -προπάντων- μην ξεχάσετε να αλλάξετε τους δείκτες των ρολογιών σας με την τοπική ώρα! ΚΑι αν, μάλιστα, είανι (το ρολόι) από τη γνωστή συλλογή "Τσε" της Swatch, ε, τότε πετύχατε την απόλυτη ταύτιση !

Συνάντηση, όμως, με τον Τσε δεν προβλέπεται! Αν πάτε γι' αυτό, μάταιος κόπος. Τον Ερνέστο Γκεβάρα δε θα τον συναντήσετε, ούτε κάποιον από τους τελευταίους συντρόφους του που τον συνόδευσαν στον ομαδικό τάφο του Βαλεγκράντε.

Κάποιοι φαντασιόπληκτοι επιμένουν ότι τους είδαν να πετούν πέτρες με σφεντόνες στην Αντολική Ιερουσαλήμ, δίπλα σε Παλαιστίνιους πιτσιρικάδες ενάντια σε Ισραηλινούς στρατιώτες. Μερικοί παίρνουν όρκο ότι ήταν με τα Καλάσνικοφ στα χέρια λίγο καιρό πριν στον Αλβανικό Νότο. Άλλοι πάλι, κατά καιρούς, ισχυρίστηκαν ότι τους συνάντησαν στα αντάρτικα λημέρια των Μεξικανών Ζαπατίστας, σε διαδηλώσεις στο Μπέλφαστ ή στο Βεροίνο, στα βουνά του Κουρδιστάν και στις παραγκουπόλεις του Ρίο και του Σάο Πάολο να οργανώνουν αντάρτικα και συγκρούσεις με τα καθεστώτα της βαρβαρότητας.

Και το πιο εκπληκτικό! Αυτοί που ήταν δίπλα τους (νέοι, στην πλειοψηφία τους, αγωνιστές) λίγα πράγματα ξέρανε για έναν Αργεντίνο γιατρό, ήρωα της Κουβανέζικης Επανάστασης που κάποιοι λένε ότι δολοφονήθηκε ύστερα από βασανιστήρια στο βολιβιανό χωριό Λα Χιγκέρα και θάφτηκε σε ομαδικό τάφο στο Βαλεγκράντε από πράκτορες της CIA και στρατιώτες της βολιβιανής χούντας, στην προσπάθειά του να οργανώσει ένα νέο αντάρτικο στη Λατινική Αμερική ...

περιοδικό "Έναυσμα", 1997

http://kolasmenoi.blogspot.com/